Web Analytics Made Easy - Statcounter

غلامرضا خارکوهی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: از عهد باستان سبزه یکی از مولفه‌های ضروری جشن نوروز و  یکی از عناصر اصلی این مناسک بوده و است حتی در قدیم برخی از خانواده‌ها روز آخر اسفند دسته‌ای از گندم سبز شده را از مزرعه گندمزار با خاک و ریشه می‌کندند و با مُشتی گِل بر سردر اتاق مهمانی خود می‌چسباندند تا هم مایه نشاط و برکت باشد و هم نویدبخش  زندگی در سایه بهار در سال جدید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تصریح کرد: هر سال در اواخر اسفند هر خانوار ایرانی حدود نیم کیلو تا یک کیلو گندم در یک یا چند ظرف به عنوان سبزه می‌ریزند و مرتب به آن آب می‌دهند تا سبز شود و هنگام تحویل سال کنار سفره هفت سین قرار دهند، علاوه بر این عده زیادی از کسبه نیز مقدار زیادی گندم را در ظرف‌هایی با ابعاد مختلف می‌ریزند تا در بازار بفروشند که البته مقداری از آنها به خاطر عدم خرید، دور ریخته می شود.

خارکوهی افزود: وجود سبزه در سفره هفت سین بسیار ارزشمند است اما ضرورت ندارد که حتما سبزه گندم باشد و چند ظرف یا ظرف بزرگی به اندازه بشقاب یا سینی لازم نیست، ریختن سبزه در ظرف کوچکی به اندازه یک نعلبیکی کفایت می‌کند و اسراف هم نمی‌شود.

وی افزود: باتوجه به جمعیت زیاد ایران، متاسفانه ما شاهد هستیم که هرسال به مناسبت عید نوروز، ایرانی‌ها حدود ۱۵ میلیون کیلوگرم گندم را سبزه می‌ریزند و در روز ۱۳ فروردین، سیزده بدر، دور می‌اندازند. چون نگهداری آن را شگون نمی‌دانند.

 

این تاریخ‌نگار با اشاره به سابقه تاریخی سبزه ریختن ایرانی‌ها در ایام نوروز گفت: سبزه ریختن در ایران از عهد باستان تاکنون مرسوم بوده ولی الزاما سبزه گندم نبوده چون در گذشته از جمله دوره هخامنشیان گندم غذایی لوکس ویژه اعیان و اشراف و درباریان محسوب می‌شد و غالب مردم از نان جو و ذرت و ارزن استفاده می‌کردند، اما به مرور که اقتصاد کشاورزی رونق گرفت و کشت گندم توسعه یافت این محصول جایگزین سبزه‌های دیگر در سفره هفت سین شد.

خارکوهی گفت: ۱۵ میلیون کیلو گندمی که هر سال روز ۱۳ بدر دور می‌ریزیم معادل بیش از ۳۰ میلیون قرص نان است که قوت لایموت و غذای اصلی مردم است این در حالی است که حتی برخی از فقرا توان خرید روزانه دو قرص نان را ندارند و با کمک خَیّرین و نهادهای خیریه زندگی می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: باتوجه به خشکسالی سال‌های اخیر و هزینه زیاد تولید و نگهداری گندم، ما باید «نه به سبزه گندم» بگوییم و سبزه‌های دیگر را در سفره عید نوروز جایگزین آن کنیم مثل سبزه دانه ارزن، نارنج، پرتقال، یونجه، کُل دُنبه، جارو، گوجه، فلفل، و حتی سبزه دانه‌های علفی را جایگزین گندم کنیم، یا می‌توانیم مقداری از دانه میوه‌جات و سیفی‌جات مثل دانه آلو، آلبالو، هندوانه، لیمو، خربزه که در منزل مصرف می‌کنیم را مقداری نگهداریم و در اواخر اسفند به عنوان سبزه بریزیم و کنار سفره هفت سین قرار دهیم این کار هم سفره ما را زیباتر می‌کند و هم به اقتصاد کشور و معیشت مردم زیان نمی‌رساند.

این تاریخ‌نگار افزود: این پیشنهاد نیاز به فرهنگ‌سازی دارد و رسانه‌های مختلف کاغذی و مجازی و صوتی- تصویری مخصوصا صدا و سیما در این زمینه نقش مهمی می‌توانند ایفا کنند، روحانیون و ائمه جمعه نیز ضرورت این مهم را در مساجد برای مردم تشریح کنند که «همه باهم نه به سبزه گندم» بگویند.

انتهای پیام/۲۳۰۷/

منبع: فارس

کلیدواژه: این تاریخ نگار تاریخ نگار سفره هفت سین سبزه گندم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۹۴۸۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آسمان خوزستان میزبان سامانه بارشی جدید

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، محمد سبزه زاری گفت: براساس نقشه‌های پیش یابی هواشناسی، امروز با گذر سامانه بارشی از استان، همچنان احتمال بارش‌های خفیف در مناطق مرتفع شرقی، شمالی مورد انتظار است.

وی با بیان اینکه امروز و فردا در اغلب مناطق استان جو نسبتاً پایداری حاکم است، افزود: پدیده غالب مه یا مه رقیق بعد از بارندگی در اغلب مناطق استان خوزستان به ویژه گردنه‌های کوهستانی و جاده‌های مواصلاتی است.

سبزه زاری ادامه داد: از اوایل دوشنبه، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ سامانه بارشی از سمت غرب و شمالِ غرب وارد خوزستان می‌شود و تا اواخر سه شنبه در اغلب مناطق استان سبب رگبار و رعدوبرق، وزش باد متوسط و تندباد‌های لحظه‌ای خواهد شد.

مدیر کل هواشناسی خوزستان می‌گوید: بیشترین حجم و شدت بارش‌ها در بخش‌های شرقی، شمالی، جنوبی و ارتفاعات استان پیش بینی می‌شود و در سایر مناطق بارش‌ها به صورت پراکنده و نقطه‌ای خواهد بود.

وی اضافه کرد: هرچند با توجه به ماهیّت سامانه‌های بهاری احتمال شدت گرفتن بارش‌های نقطه‌ای نیز دور از انتظار نیست، اما احتمال ریزش تگرگ نیز در مناطق مستعد وجود دارد.

به گفته سبزه زاری؛ شمال خلیج فارس امروز و فردا تقریباً آرام، ولی طی دوشنبه مواج و در برخی ساعات همراه با رگبار و رعدوبرق خواهد بود.

وی افزود: در شبانه روز گذشته آبادان با ۳۰.۸ و دهدز با ۸ درجه سانتیگراد به ترتیب گرم‌ترین و خنک‌ترین نقاط استان گزارش شده اند و در این مدت اهواز به بیشینه دمای ۲۹.۵ و کمینه دمای ۱۷.۳ درجه سانتیگراد رسیده است.

دیگر خبرها

  • رکورد جدید ثبت شد | برقراری بیش از ۲۷۰۰۰ پرواز در ایام نوروز
  • بر سر سفره بزرگ فقهی، کلامی و عقلی امام صادق (ع)نشسته‌ایم
  • آسمان خوزستان مه‌آلود می‌شود/ ورود سامانه جدید بارشی به استان
  • ثبت رکورد تولید و برداشت دانه روغنی کلزا در ایلام
  • آسمان خوزستان میزبان سامانه بارشی جدید
  • با 7 بمب منیزیم آشنا شوید
  • گره اندر گره
  • دزفول رکوردار بیشترین میزان بارندگی در خوزستان
  • سفره یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری
  • (ویدیو) غذای خیابانی در پاکستان؛ پخت و سرو ۵۰۰ کیلو آب نخود با مرغ و تخم مرغ